Monthly Archives: June 2020

Špagete u jednom loncu

Kad se kuvaju špagete, obično se posle jela pere gomila velikih sudova. Te lonac u kom se kuvao sos, te lonac u kom se kuvala testenina tj. špagete, pa onda cetka ako smo ih cedili (a jesmo jer ‘oće da iskliznu kad se cedi sa odškrinutim poklopcem) … ma čudo jedno, šta da vam pričam! Ovaj recept nas spasava svega toga, jer kompletna radnja se odvija u samo jednom loncu. Recept je sa ovog web sajta, al’ je zabavnije i poučnije ako se čita ovde – videćete na kraju (o tom potom 😉

Continue reading

Banana lebac (sa smokvama)

Sastojci:

250 g suvih smokava
75 ml ulja
125 g jogurta, može i vanila
1 kašika vanila ekstrakta
4 zrele banane
2 jajeta
150 g brašna, polubelog
1 kašičica praška za pecivo ili soda-bikarbone
100 g mlevenih badema, može i orasi
1 kašika maka
1 kašičica turmerik začina (kurkuma)
1 jabuka
50 g seckanih badema

Način:

U blender / food procesor staviti 80% smokava, ulje, jogurt, vanila ekstrakt, banane i jaja, pa izmiksati da se sjedini. Suve sastojke: brašno, peci-prašak, mlevene bademe, mak i turmerik, izmešati i dodati u prethodnu masu, pa sve izmešati, može i ručno. Narendati jabuke i njih dodati u sve to, pa izručiti pažljivo u podmazan pleh.

Ostatak smokava naseckati i posuti odozgo zajedno sa seckanim bademima. Malo sve to prstima ugurati u masu, da ne izgori na površini. Peći 35 – 40 minuta na 180 stepeni (sve aproksimativno), ili dok ubodena viljuška ne izađe čista (male tajne velikih majstora 😉 ).

Recept je adaptacija ovog recepta od Džejmi Olivera. Pravili već dva puta, pa reko ajde da zapišemo.

Dodatak:

Nisam stavio mak, a umesto badema stavio orahe. I opet dobro ispalo.